Nieuws

HONK zet in op integratie: de digitale zorg van morgen werkt niet in silo's

Geschreven door Ana | 8 april 2025

De digitalisering van de huisartsenzorg is niet langer een toekomstvisie, maar een noodzakelijke en dringende transformatie. Mirella Koeten, Manager Huisartsenzorg bij Huisartsenorganisatie Noord-Kennemerland (HONK), ziet de digitale dilemma’s dagelijks:

"Huisartsen werken vaak met verschillende losse systemen die slecht integreren. De kans ligt niet alleen in technologie, maar meer goede voorbeelden hoe digitalisering kan bijdragen aan efficiëntere werkprocessen in plaats van een extra handeling voor de huisarts."

Met 120 aangesloten huisartsen werkt HONK actief aan de digitale transformatie. Dit vraagt om meer dan alleen technische oplossingen. Het vraagt om visie, samenwerking en een lange adem. Hoe zorg je ervoor dat huisartsen digitale oplossingen niet al extra last ervaren maar als aanvullingen en verlichting op hun werk? En wat kan de regio doen om digitalisering niet alleen mogelijk, maar ook werkbaar te maken?

Interoperabiliteit is een struikelblok in de huisartsenzorg: systemen werken elkaar tegen

De zorg wordt steeds afhankelijker van technologie, maar de systemen die gebruikt worden functioneren vaak als losse eilandjes. Van huisartsinformatiesystemen (HIS) tot digitale triage-tools, er is weinig onderlinge afstemming. Dit zorgt niet alleen voor administratieve rompslomp, maar ook voor frustratie:

“In onze regio waren op een gegeven moment zeven huisartsinformatiesystemen,” zegt Mirella. “Dit maakt ondersteuning en afspraken maken over integraties enorm lastig. Het gevolg is dat huisartsen allemaal een eigen infrastructuur en werkwijzen hebben."

Dit vraagt om een fundamentele verschuiving in hoe technologie wordt gekozen en geïmplementeerd. Technologie moet geen doel op zich zijn, maar een middel om de zorg te verbeteren: "Wij moeten ervoor zorgen dat de gekozen technologieën zowel effectief als schaalbaar zijn. Dit geldt voor zowel de digitale triage-applicaties als de HIS-systemen. Daarnaast moeten we leveranciers aanmoedigen om beter samen te werken, want zij hebben meer vermogen om dit probleem op te lossen dan de huisartsen."

Van losse technologie naar geïntegreerde zorgprocessen

“Om digitalisering effectief te laten werken, kan een regio meer regie nemen over welke systemen gebruikt worden. HONK heeft daarom een menukaart ontwikkeld met een selectie van HIS- en telefoniesystemen die wél goed op elkaar aansluiten. We kunnen als regio organisatie onmogelijk alle systemen ondersteunen. We zetten in op technologieën die toekomstbestendig, patiëntgericht en strategisch ondersteunend zijn. Daarom werken we met een selectie van HIS’en en telefonieoplossingen.", aldus Mirella.

De keuze voor Advitronics
De leveranciersselectie vindt plaats op basis van een programma van eisen. Advitronics is in onze regio één van de leveranciers met meer marktaandeel, waar huisartsen sowieso heel tevreden over waren. We zagen dat zij ook op een gegeven moment meer proactief applicaties gingen aanbieden, zoals met terugbelassistenten en cloud telefonie.

“Innovatie is daarbij ook voor ons een belangrijk criterium, denk aan digitale triage en spraaktechnologie om administratieve taken te verminderen en de huisarts te ondersteunen. En Advitronics kent de huisartsenzorg, ook belangrijk.”

HONK speelt een actieve rol in leveranciersmanagement. Huisartsen hoeven niet meer zelf de onderhandelingen aan te gaan met ICT-partijen, maar krijgen ondersteuning vanuit de regio. Dit maakt het niet alleen eenvoudiger om technologie te implementeren, maar zorgt er ook voor dat systemen op regionaal niveau beter op elkaar zijn afgestemd en integreren.

Van keuze naar verandering - hoe leveranciers en regio’s de zorg helpen hervormen

Voor de digitale transformatie van de huisartsenzorg is niet alleen technologie nodig, maar vooral ondersteuning en samenwerking. Regio organisaties zoals HONK begeleiden de digitale keuzes die huisartsen maken, en zorgen ervoor dat technologische oplossingen ook daadwerkelijk aansluiten bij de behoeften van de praktijk. Hier ligt een belangrijke rol voor leveranciers.

"Het is van belang dat leveranciers niet alleen producten leveren, maar actief meedenken over hoe technologie daadwerkelijk de werkprocessen kan verbeteren.", zegt Mirella. Een waardevolle partner in deze transformatie is Advitronics, een bedrijf dat huisartsenpraktijken helpt met betrouwbare en geïntegreerde oplossingen, waardoor de werklast vermindert en de kwaliteit van zorg verbetert.

"Samenwerking met een partij als Advitronics helpt ons om technologie niet alleen als oplossing te zien, maar als een samenwerking die moet bijdragen aan de continuïteit van de huisartsenzorg.", aldus Mirella.

De zorg van morgen - samen digitaal sterk

De samenwerking tussen regio organisaties, huisartsen en leveranciers zal de digitale transformatie van de huisartsenzorg bepalen. "Als we elkaar vinden in een gezamenlijke visie, kunnen we technologie effectief inzetten om de zorg te verbeteren.", zegt Mirella.

Met de juiste partners kunnen we digitale oplossingen ontwikkelen die de werkdruk van huisartsen verlichten, de zorgkwaliteit verbeteren en tegelijkertijd zorgen voor een schaalbare infrastructuur die voldoet aan de behoeften van de toekomst. Door samen te werken en technologie te integreren, kunnen we de huisartsenzorg efficiënter, effectiever en patiëntgerichter maken.